Informator dla dzieci i młodzieży uprawiającej intensywny wysiłek fizyczny.
Zalecenia powinny stanowić uzupełnienie zdrowej, zbilansowanej diety odpowiedniej dla danej osoby . Zapotrzebowanie energetyczne dla różnych grup wiekowych jest odmienne i wymaga staranności w planowanych posiłkach.
Aktywność fizyczna a zdrowe odżywianie
Każdy wysiłek wymaga odpowiedniego przygotowania.
Kiedy uprawiamy aktywność zaplanowaną – ciągłą nasz organizm produkuje energię szybciej aniżeli przy spontanicznych zrywach. Mięśnie kurczą się szybciej, serce bije częściej, płuca pracują intensywniej.
Wszystkie te procesy wymagają dodatkowej – zbilansowanej energii.
Energię nasz organizm pozyskuje w napojów i żywności ( węglowodany, białka, tłuszcze). Kiedy spożywamy posiłek związki rozpadają się w układzie trawiennym na elementy podstawowe, które przechodzą do krwioobiegu. Węglowodany rozpadają się na małe cząsteczki cukrów prostych – korzystne, tłuszcze ulegają rozpadowi na kwasy tłuszczowe i glicerol – „bufor” energetyczny a białka na aminokwasy – nie zużywamy ich w celach energetycznych (tylko w nagłych wypadkach niedoboru węglowodanów).
Dla porównania: wartość energetyczna różnych składników pokarmowych:
Węglowodany 1g = 4 kcal
Tłuszcze 1g = 9 kcal
Białka 1g = 4 kcal
ZALECENIA ŻYWIENIOWE
Ważne jest abyśmy poprzez właściwe dobranie składników naszej diety wspomagali kości i mięśnie. Musimy zapamiętać, że wraz z potem tracimy dużo wapnia – który pełni niezbędną rolę w skurczach mięśni i utrzymuje właściwą masę kostną.
Źródło wapnia (białka)
1. nabiał – jogurty, sery, twarogi, kefiry, maślanki, mleka ukwaszone – 2% tłuszczu
2. ryby – śledzie, sardynki
3. warzywa strączkowe – fasolka żółta, zielona, groszek, fasola czerwona
4. nasiona – orzechy
5. Zielona warzywa – kapustne, brokuły
Wszystkie te produkty staramy się łączyć ze źródłem wit. C niezbędnej do syntezy kolagenu ( szklanka soku pomarańczowego, grapefruitowego, kiwi, natka pietruszki do wszystkiego, zielone koktajle na bazie jabłka, maślanki, selera naciowego i kiwi) oraz witaminę D – organizm wytwarza wit. D z promieni słonecznych (dlatego w okresie jesienno-zimowym do 18 roku życia podajemy wit. D doustnie)
O kości zadbaliśmy – teraz paliwo.
Głównym źródłem energii są węglowodany. Powinny stanowić ponad 50 – 60 % dziennego zapotrzebowania na energię. Uwalniają energię powoli (te z węglowodanów złożonych) i utrzymują ją przez co najmniej 3 godziny. Po tym czasie powinniśmy uzupełnić braki.
Węglowodanach złożone, źródła:
Płatki owsiane, żytnie, wielo-zbożowe – np. musli
Chleb żytni, graham, pełnoziarnisty
Kasza gruboziarniste – pęczak, jęczmienna, gryczana
Makaron graham
Ryż pełnoziarnisty, brązowy, rzadziej basmati
Węglowodany proste – na szybkie podniesienie poziomu cukru ( np. pół godziny przed zrywem aktywności )
Dwie kostki czekolady
Szklanka soku pomarańczowego
Kakao na ciepło
A jak to zaplanować….
Śniadanie Pierwszy najważniejszy posiłek.To jak tankowanie paliwa V Power.W zależności od możliwości:
Musli z ciepłym chudym mlekiem. Szklanka soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty. Twarożek chudy z jogurtem
Owsianka z jabłkiem i cynamonem na ciepłym, chudym mleku. Szklanka soku z grapefruita. Kromka chleba z łososiem i warzywami
Owsianka z figą lub bananem – kilka plastrów na ciepłym, chudym mleku. Szklanka soku i kromka chleba z szynką i sałatą
Dwie kromki razowego chleba, masło świeże, sałata, dwa, dwa plastry łososia. Blanszowane warzywa lub szklanka soku z warzyw lub pomidorów – dla odważnych. Kubek kefiru
Jajecznica z dwóch jaj. Dwie kromki chleba razowego z żółtym serem i warzywami. Kakao 5 g na chudym mleku.
Twaróg biały, – duża porcja, dwie kromki pieczywa ze świeżym masłem i wysokogatunkową wędliną. Warzywa. Herbata z cytryną.
Tosty pełnoziarniste z serem i warzywami. Szklanka soku ze świeżych owoców.
Posiłki przed ćwiczeniami w czasie wyjazdu, zawodów – do spożycia na około godzinę przed wysiłkiem; POPIJAMY WODĄ!
Świeże owoce i szklanka mleka
Nieduża razowa kanapka posmarowana miodem, masłem orzechowym naturalnym (7 g)
Batonik zbożowy lub z suszonymi owocami
Kubek jogurtu naturalnego i owoc
Woreczek suszonych owoców, morele, rodzynki (20 g)
Płatki śniadaniowe musli z mlekiem
Jogurt pitny lub mleko smakowe (200 ml)
Ciasteczka ryżowe z serkiem
Domowe bułeczki maślne
Posiłki przed ćwiczeniami w czasie wyjazdu, zawodów – do spożycia na 2 – 3 godziny przed wysiłkiem POPIJAMY WODĄ!
Kanapka z tuńczykiem, serem lub kurczakiem
Ziemniaki w mundurkach z serem, tuńczykiem lub fasolą w sosie pomidorowym
Spaghetti z sosem pomidorowym i serem
Ryż z warzywami i soczewicą
Ryż z kurczakiem
Owsianka z rodzynkami
Zupa warzywna podana z chlebem lub pełnoziarnistym makaronem
Synchronizacja między posiłkiem z ćwiczeniami.
Dokładny odstęp czasowy będzie zależał zapewne od możliwości w czasie sesji treningowych czy warunków na zawodach. Podczas wyjazdów warto mieć swój ekwipunek posiłkowy – nigdy nie wiemy co zastaniemy na miejscu. Młodzi sportowcy normalnie zbilansowany posiłek powinni zjadać 2-3 h przed rozpoczęciem zawodów. Nie podajemy nigdy produktów, których nie znamy, nie lubimy bądź wcześniej zgłaszałaś dolegliwości po jego konsumpcji. Pamiętajmy o towarzyszącym dziecku stresie.
Czy zjadać coś w czasie ćwiczeń?
Jeśli młodzi sportowcy będą trenować nieustannie przez okres krótszy niż 90- minut, nie muszą przyjmować żadnych dodatkowych posiłków. Zaleca się zachęcanie do spożywania płynów co 15-20 minut, lub w czasie każdej przerwy w sesji treningowej.
Przekąski na krótkie przerwy podczas zawodów:
Woda, rozcieńczony sok owocowy 100%
Banany – mała porcja
Winogrona, gruszka, mandarynka, jabłko
Suszone owoce rodzynki w kontrolowanej ilości , morele, mango
Ciastka ryżowe z plasterkami bananem i odrobiną miodu
Czy młodzi sportowcy powinni jeść po ćwiczeniach ?
Po pierwsze uzupełniamy płyny – woda i rozcieńczone soki owocowe. Aktywne dzieci muszą również uzupełnić energię, którą właśnie zużyły. Po treningowa przekąska lub posiłek spełnia bardzo ważną funkcję. Od tego zależy między innymi szybkość regeneracji przed następną sesją treningową. Ilość posiłku zależy od dziecka – jest dość indywidualną potrzebą; powinna zaspokoić głód i pozwolić wytrwać dziecku do następnego zrównoważonego posiłku.
Przekąski do regeneracji – wszystkie popijamy wodą lub rozcieńczonym sokiem
Świeże owoce (150 g)
Suszone owoce (25 g)
Orzechy, rodzynki (25 g)
Jogurt owocowy
Jogurt pitny
Koktajle mleczno-owocowe
Posiłki do regeneracji – popijamy wodą lub rozcieńczonym sokiem owocowym
Dania z makaronem – spaghetti.
Warzywa z ryżem i chudym, mięsem
Pizza na grubym spodzie ale nie z podwójnym serem – najlepiej wegetariańska
Pieczone ziemniaki w folii z pieczonym kurczakiem – bez skóry + zawsze warzywa
Brokuły z wody i ryż na sypko, tuńczyk ( może być z puszki)
Kluseczki twarogowo-ziemniaczane z filetem z drobiu + zielone warzywa (cukinia, brokuły, groszek)
Ziemniaki w mundurkach z fasolą, tuńczykiem lub serem
Makaron z sosem pomidorowym bez mięsa.
Jeśli planujemy późny sen – choć on sam dla właściwej regeneracji nie powinien być krótszy niż 8-10 h.
Warto na 2 g przed snem wypić szklankę jogurtu, zjeść 2-3 orzechy. Może też być serek twarogowy z pomidorem lub szklanka kefiru. Rano wstajemy i zjadamy śniadanie.
UNIKAMY:
Frytek, hamburgerów,
Tłustych zawiesistych sosów Kebaby,
Ryby w cieście z frytkami
Kurczak bądź ryby na zimno – wędzone,
Hot dogi
Kurczaki z rożna
Nugetsy
NADWADNIANIE
Proszę pamiętać o regularny uzupełnianiu płynów w organizmie. Wczesne symptomy odwodnienia to:
Spadek formy – brak energii, szybki spadek wydolności
Uczucie gorąca
Zarumieniona i wilgotna skóra
Mało moczu i ciemna jego barwa
Mdłości i zawroty głowy
Ból głowy
Zamroczenie
Uczucie dezorientacji
Krótki, płytki oddech
W zdrowym ciele zdrowy duch! Powodzenia.
Porad udzieliła dietetyk Agnieszka Danielewicz na postawie http://www.dlazdrowia.uck.gda.pl/upload/Od%C5%BCywianie%20w%20sporcie.pdf